Aktuell temperatur på Ormberget >
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Luleå Gjutarens IF
Rekommendationer för utrustning

LGIF:s rekommendation bygger på Svenska Skidförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet. Kompletterat med egna erfarenheter har vi försökt sammanfatta tips och råd inom området utrustning och vallning. Målgruppen är i första hand nybörjare, yngre barn och nya föräldrar.

 

Rekommendation skidor:

Längd klassiska skidor ca 20–25 cm längre än kroppslängd.

Längd skateskidor ca 10 cm längre än kroppslängd.

 

De yngsta barnen kan åka med vallningsfria skidor. När det är dags för skate så bör skidan inte vara av typen ”fiskfjäll” eller skin. Det går bra att i början åka skate på klassiska skidor (ta bort fästvallan när det är dags för skate).

 

När du köper klassiska skidor så be om att få fästzonerna utmärkta på skidan. Det gör det enklare att hitta rätt tjocklek och längd på vallningen. 

 

Rekommendation stavar:

Längdstavar för klassiskt i ett spann mellan 0,82–0,85 x kroppslängd, ju yngre barn desto kortare stavar.

Längdstavar för skate 0,90 x kroppslängd.

Längdstavar för stavgång bör vara kortare än dina klassiska stavar, handtaget på staven ska nå till någonstans mellan armbågen och axlarna.

 

Rekommendation pjäxor:

De yngsta klarar sig bra med en varm klassisk pjäxa. När det är dags att börja åka skate lite mer så fungerar en kombipjäxa utmärkt.

 

Titta efter begagnad utrustning på klubbens Köp- & säljsida.

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
 
Följ oss
App för träningsgrupperna
Våra sponsorer